Stamrenovering

Efter årsskiftet är det dags att inleda en välbehövlig stamrenovering av våra lägenheter. Efter drygt 50 år kommer samtliga av Prästgårdsängens bostäder att upprustas för att möta den goda standard som man kan förvänta sig idag.

Vi kommer att påbörja arbetet i hus 3, trapphus 5. Vi gissar att renoveringen av det första trapphuset kommer att ta ungefär 3,5-4 månader. Hela ombyggnaden beräknas ta fem år att genomföra.

STAMBYTEN

Renoveringen innebär att alla stammar för vatten, avlopp och värme ska bytas i kök och badrum. Alla badrum kommer att rivas och sedan återställas med nytt kakel, klinker, toalettstol, handfat och dusch.

För att komma åt köksstammen i de större lägenheterna kommer vi behöva riva upp golvet. Detta innebär att de berörda lägenheterna kommer få ett nytt köksgolv.

ARBETSGÅNGEN

Vi har utsett Flodéns Byggnads AB som entreprenör för att utföra arbetet åt oss. Redan nu har de startat med projekteringen och tagit prover med avseende på miljöfarliga material. Inom kort kommer de att börja riva ytskikt i de tomma lägenheterna i trapphus 5.

I dagsläget håller vi på att träffa hyresgästerna i trapphus 7, 9, 11 och 13 för att informera om stamrenoveringen. Vi delar också ut Hyresgodkännanden, som vi behöver för att kunna fortsätta renoveringen efter trapphus 5. Nästa steg för dessa hyresgäster är att vi bokar ett kort möte med varje hyresgäst, där de får göra sina materialval och få svar på andra funderingar.

Vi kommer att försöka fortsätta med den planerade arbetsgången, alltså trapphus 5, 9, 11 och 13. När vi är klara med hus 3 går vi vidare till hus 2.

DAGLÄGENHET OCH EXTRA WC

Till de hyresgäster som behöver en lägenhet under dagtid har vi sammanställt en så kallad daglägenhet i gårdsplanet på Prästgårdsängen 23. Lägenheten innehåller tre sovrum, vardagsrum, kök och badrum med dusch. Vi kommer att möblera lägenheten och utrusta den med TV. Detta är alltså inte en evakueringslägenhet, utan den får endast nyttjas under dagtid.

Om det skulle uppstå ett behov av evakueringslägenhet så tar vi det från fall till fall. Men vår utgångspunkt är att alla ska kunna bo kvar i sina lägenheter vid badrumsrenoveringen.

Vi kommer att ställa upp bodar för dusch och WC på gården utanför trapphus 5. Den kommer sedan att kunna flyttas med entreprenaden till de andra trapphusen.

SPECIALLÅS OCH STÄDNING

Entreprenören kommer att montera ett speciallås i lägenhetsdörrarna som kan programmeras och tidsstyras. Detta gör vi för att våra hyresgäster ska känna sig trygga under tiden som ombyggnationerna pågår i lägenheterna.

För att minimera byggdammet så kommer entreprenören att plasta in öppningarna. De kommer även att skydda golven i hallen där de går. Vi kommer att dela ut plast till hyresgästerna för att täcka möbler. Samtidigt vill vi tipsa om att flytta undan möbler och inredning till de rum som entreprenören inte kommer att vara i.

Entreprenören kommer att städa efter sig varje dag och när entreprenaden är slut kommer en slutstädning att göras.

TILLVAL

Vi kommer att erbjuda en totalrenovering av lägenheten till de hyresgäster som önskar det. Tillvalet innebär ett nytt kök, nya ytskikt, elinstallationer samt säkerhetsdörr.

HYRESNIVÅER

Alla hyror som kommer att gälla i samband med ombyggnationen är nu framförhandlade. Hyresnivåerna har förhandlats mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna i Göteborg och baseras på bruksvärdesprincipen. Den innebär att man jämför hyran på liknande objekt. Alla hyresgäster kommer att bli informerade löpande.

Bilder från visningslägenheten

I vår visningslägenhet kan du se hur det kan komma att se ut i lägenheterna efter stamrenovering och totalrenovering.

Ljust vardagsrum med nya tapeter.

Nyrenoverat kök med schackrutigt golv och bänkskiva i laminat.

Litet badrum med kaklade väggar, klinkergolv och vit inredning.

Duschhörna i klarglas.

Nytapetserad vardagsrumsdel intill hallen.

Det större badrummet har kaklade väggar med en mosaikdetalj.