Prästgårdsängens historia

Framtidens boende sedan 1965.

1965. Beatles satte tonen. Minikjolar var på modet. Månlandningen hade inte hänt än.

Samtidigt växte framtidens boende fram i Örgryte. Prästgårdsängen var banbrytande i Göteborg med sina stora och välplanerade lägenheter. Här erbjöds en bilfri och trygg utemiljö där barn kunde leka fritt, ett underjordiskt garage med hissanknytning till lägenheterna, närhet till förskolor och viktiga samhällsfunktioner, en lokal restaurang, reception för bokning av tjänster som barnvakt och hemtjänst.

Ett funktionellt boende för moderna människor.

Prästgårdsängen var framtiden. Det ideala boendet där den moderna människan kunde leva enkelt och funktionellt. De tre skivhusen ritades av den nytänkande arkitekten Johan E Tuvert. Hans vision var att allt skulle byggas på plats, med byggmaterial i högsta kvalitet. Lägenheterna var rejält tilltagna och utrustade med ekparkett, helkaklade badrum och detaljer designade av Sigvard Bernadotte.

En plats att leva på, länge.

Prästgårdsängen blev en plats där hela livet kunde hända. Det var inte bara den höga standarden som var unik. Utmärkande var också synen på service och på arkitekturens möjligheter att göra vardagslivet enklare för de boende. Prästgårdsängen blev snabbt otroligt populärt och varenda lägenhet uthyrd. Flera av hyresgästerna som flyttade in 1965 bor fortfarande kvar idag – en kvalitetsstämpel vi är otroligt stolta över.

Fakta

Byggår1965
ArkitektJohan E Tuvert
Antal lägenheter442 st
ByggmaterialDansk sjösten, emaljerad grå plåt och ärgad kopparplåt